Col&MacArthur stelt voor: ‘Da Vinci 500’, een ‘spiegel’ horloge ter ere van Leonardo Da Vinci

De horlogemaker Col&MacArthur heeft een ‘omgekeerd’ uurwerk ontworpen om Leonardo Da Vinci te gedenken, die 500 jaar geleden overleed. De wijzers van de ‘Da Vinci 500’ draaien bijvoorbeeld in omgekeerde richting, van rechts naar links, een verwijzing naar het spiegelschrift dat het Italiaanse genie heeft uitgevonden.

Een collectie van 500 genummerde horloges

Op 2 mei 2019 was het precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci in Amboise overleed. Ter gelegenheid hiervan organiseerde het horlogemerk Col&MacArthur de lancering van zijn internationale campagne in Luik, in het kader van de beroemde reizende tentoonstelling ‘Da Vinci’ die binnenkort in Barcelona, Moskou, Japan en vele andere landen te zien zal zijn.

Een intrigerend herdenkingshorloge met sterke symbolen die kenmerkend zijn voor de kennis van dit iconische genie: een horloge dat in omgekeerde richting draait, de tekeningen van vogels uit zijn codex over de vlucht van vogels, verwijzingen naar de gulden snede via abstracte conceptualisering, de rij van Fibonacci en de Vitruviaanse man.

Een ‘Leonardo Da Vinci’ horloge

Col&MacArthur koos voor een horloge met sterke symbolen die kenmerkend zijn voor de man die de ‘Tweede Renaissance’ inluidde. Leonardo Da Vinci was linkshandig en om te voorkomen dat hij de inkt zou uitvegen, schreef hij van rechts naar links. De wijzers van het horloge draaien in omgekeerde richting om daarnaar te verwijzen.

Op de achtergrond zien we het hoofd Da Vinci, de spiraal ernaast is geïnspireerd op de beroemde gulden snede. De nummers op de wijzerplaat geven de rij van Fibonacci weer die direct verbonden is met de gulden snede die we terugvinden in Da Vinci’s werk, met onder meer de tekening van de Vitruviaanse man.

Op 6 uur zien we de symbolen van de Vitruviaanse man,  in perspectief weergegeven met een vluchtpunt in het midden van de wijzerplaat. Dit perspectief verwijst naar de voortrekkersrol die Leonardo Da Vinci’s speelde met zijn muurschildering het Laatste Avondmaal, die in 1498 werd voltooid.

Meer informatie

https://colandmacarthur.com

Gepubliceerd op: 06-06-2019

Reacties

Comments