De edelsmid aan het woord: Edelsmid-Juwelier Le Blanc, Boxmeer

Onlangs was Jeweline in Boxmeer op bezoek bij Eefke Peters, eigenaresse van Edelsmid-Juwelier Le Blanc. Deze jonge onderneemster (31) heeft al snel na haar opleiding in Schoonhoven, een eigen zaak geopend. Jeweline vroeg Eefke naar haar verhaal.

Jeweline: “Hoe is jouw carrière begonnen?”
Eefke: “Toen ik klaar was met mijn opleiding heb ik me meteen ingeschreven bij de KVK. Daarna ben ik als freelancer begonnen. Ik ben een edelsmid, dus ik werkte op locatie bij juweliers om gouden en zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken. Vervolgens heb ik nog een tijdje thuis gewerkt voor andere juweliers. Ondertussen heb ik een eigen winkel en ben ik druk bezig met het opbouwen van een eigen collectie. Het is niet moeilijk; je moet het gewoon doen!”

Jeweline: “Wilde je altijd al een eigen winkel hebben?”
Eefke: “Absoluut, ik wilde altijd al een eigen winkel openen. Ik was er een beetje klaar mee dat ik klanten thuis aan de keukentafel moest ontvangen. Een eigen juwelierswinkel en werkplaats was de ideale oplossing.”

Jeweline: “Je hebt geen standaard juwelierswinkel. Heb je daar bewust voor gekozen?”
Eefke: “Ik heb er bewust voor gekozen dat mijn winkel anders is dan andere juwelierswinkels. Ik wilde geen standaard juwelierszaak hebben en dat wil ik nog steeds niet. Ik voel me overigens ook meer goudsmid dan juwelier.”

Jeweline: “Waar vraagt de consument bij jou het meeste naar?”
Eefke: “Qua merken is dat wisselend, maar bijvoorbeeld Jéh Jewels loopt altijd goed. Verder vraagt de consument ook veel maatwerk bij ons. Denk hierbij aan trouwringen, maar ook vingerafdrukken verwerkt in een sieraad en assieraden. Deze assieraden maken wij ook echt zelf. Het blijft bij ons in huis en wordt niet opgestuurd. Het is mooi om te mogen doen. Het is natuurlijk iets emotioneels, dus dit geeft je een hechte band met je klant.”

Jeweline: “Boxmeer heeft een hele historie van zilversmeden. Raakte je daardoor ook geïnspireerd?”
Eefke: “Klopt, Boxmeer heeft vooral een rijke geschiedenis in kerkzilver. Wij hebben zelfs in de etalage ook een stuk staan dat in die tijd in Boxmeer gemaakt is. Bovendien is de naam van deze zaak op die tijd geïnspireerd. Op dit perceel zat namelijk de goudsmid genaamd Le Blanc.”

Jeweline: “Welke beurzen bezoeken jullie graag?”
Eefke: “Het liefst gaan wij naar buitenlandse beurzen. Inhorgenta in München is het fijnste voor goudsmeden, omdat er een divers aanbod is. Bovendien worden daar ook gereedschappen en edelstenen verkocht. Die kopen wij daar graag in. Vincenza staat ook nog op mijn lijstje, daar zou ik ook graag eens heen willen gaan.”

Jeweline: “Ben je nog op zoek naar nieuwe merken?”
Eefke: “Ik zoek geen nieuwe merken. Liever wil ik onze eigen collectie uitbreiden.”

Jeweline: “Waar haal je de inspiratie vandaan voor je eigen collectie?”
Eefke: “Het is voornamelijk de vraag van de klant. Klanten hebben een wens en dat kunnen ze nergens in een winkel vinden. Dan kan ik het gewenste sieraad maken. Zo komen we samen tot een product. Je moet goed luisteren naar de klant. Maar je moet ook goed luisteren naar je eigen ideeën. Iets dat ik graag zelf zou willen maken en verkopen. Daarvoor haal ik ook veel inspiratie uit de natuur.”

Bekijk onderstaande fotogalerij voor nog meer foto’s van Le Blanc, Boxmeer.

Meer informatie

www.juwelierleblanc.nl

Gepubliceerd op: 12-06-2018

Reacties

Comments