Insignety wilde de sieradenmarkt opschudden, maar is nu failliet

In het begin van 2018 kondigde ringenmaker Insignety aan om de sieradenmarkt op te schudden. Negen maanden later is het merk met de gepersonaliseerde ringen helaas failliet. Mark Bos richtte in 2014 het bedrijf op. Zijn doel was het combineren van ambachtelijke technieken met technische innovaties.

Insignety maakte ringen waarin bijvoorbeeld de hartslag en vingerafdruk kan worden afgebeeld. Deze werden verkocht via juweliers, trouwboetieks en in de eigen flagship store in Amsterdam. Bos verwachtte dit jaar 250 nieuwe verkooppunten openen.

Financieringsprobleem

Oprichter Bos wijt het faillissement aan financieringsproblemen. “We hebben een lange aanloop gehad met de ontwikkeling van de software. Dat heeft veel geld gekost. Net toen we met het merk op de markt kwamen, ontbrak daardoor het geld voor marketing.” Volgens de oprichter had het bedrijf nog 2,5 miljoen euro nodig, maar wilde de externe financier Sjak Kuipers dat geld niet meer investeren. “Daardoor liepen de schuldeisers op, en werd de zaak onhoudbaar”. Bos erkent dat er in de zomer weinig werd verkocht. “Dat is nu eenmaal zo; in de zomer wordt wel getrouwd, maar de ringen worden vanaf de herfst besteld. Dan wreekt zich dat onze investeerder deze markt niet echt begrijpt.”

Het bedrijf stond op het punt voor een wereldwijde doorbraak, alsdus de oprichter. “We hadden een deal met de retailgigant Signet, dat vijf grote winkelketens met 3800 vestigingen heeft. Voor de kerst zouden we starten in tien grote winkels in het Verenigd Koninkrijk”. De oprichter zegt met het faillissement dan ook ‘een gekke trip’ te beleven. “Het is een bizarre gebeurtenis. Op het moment van de nabije doorbraak moest ik gisteren 34 werknemers uitzwaaien. Nu zit ik in een leeg kantoor. Ik kan er met mijn kop nog niet helemaal bij.”

Doorstart?

Oprichter Bos en curator achten de kans op een doorstart van de failliete vennootschap klein. “Een doorstart zou lastig zijn, mede omdat de software en merkrechten in andere vennootschappen zitten”, aldus De Groot. Wel kijkt Bos of er nog mogelijkheden zijn om het merk met nieuwe financiers nieuw leven in te blazen.” Die kans bestaat. Er zijn geïnteresseerde partijen. En het merk en de software vallen niet in het faillissement. Ik zal niet laten gebeuren dat het merk verloren gaat.”

Bron: RTLZ

Gepubliceerd op: 11-09-2018

Reacties

Comments