Ontmoet de curator van de tentoonstelling ‘Jewels of power: crowns and tiaras’

De tentoonstelling ‘Jewels of power: crowns and tiaras’ is een expositie van kronen en tiara’s uit het verleden en heden die de aandacht vestigen op wat ze zijn en zijn geweest. Een sprong in de smaken en stijlen van verschillende tijdperken door het werk van grote kunstenaars. Een wereld van creatief belang, een proeftuin voor hedendaagse goudsmeden en ontwerpers. Dit zijn de woorden van Alessandra Possamai, curator van de nieuwe tentoonstelling. Deze wordt getoond in het Museo del Gioiello in de Basilica Palladiana van Vicenza van 22 september 2018 tot 17 maart 2019.

De tentoonstelling is gemaakt om de bezoeker te laten nadenken over de rol en waarde van kostbare en waardevolle voorwerpen zoals kronen en tiara’s. Een idee van de directeur van het Museo del Gioiello, Alba Cappellieri, die de rol van deze objecten in de moderne tijd wilde onderzoeken: een reis door verschillende werelden, door verschillende protagonisten en kunstenaars. Een tentoonstelling die de waarde van deze kostbare voorwerpen vertelt : “Ooit waren tiara’s en kronen een symbool van macht en economisch welzijn, maar vandaag lijkt het alsof de hedendaagse vrouw, die ze voor plezier of trots draagt, zichzelf als koningin kan kronen, zonder zich te ontdoen van de modewetten van de etiquette, maar bevestigt haar onafhankelijkheid tussen schoonheid, affirmatie en spel”, aldus Alessandra Possamai

Naast belangrijke voorbeelden in de geschiedenis van kunst en juwelen die getoond zullen worden, is er een tiara gemaakt voor sopraan Ghena Dimitrova in Amilcare Ponchielli’s “La Gioconda” en een kroon in verzilverd messing met strass opengewerkt op een kegelvormige basis. Deze zullen ook te zien zijn. Beide creaties zijn het werk van het merk Sharra Pagano, in 1969 opgericht door Lino Raggio en Gianfranco Signori. Zij hebben gedenkwaardige tiara’s gemaakt voor de meest beroemde operazangers, op deze manier vormen ze een onlosmakelijke schakel tussen performance en goudkunst.

Meer informatie

www.museodelgioiello.it

Gepubliceerd op: 29-01-2019

Reacties

Comments