Het uurwerkambacht in nieuw daglicht

Het ambacht van horlogemaker hoort niet thuis in een stoffig museum, maar is juist springlevend dankzij de nieuwste technieken.

De jeugd laten kennismaken met het ambacht via nieuwe kanalen

De populariteit van mechanische horloges is enorm terwijl de vergrijzing binnen ervaren horlogemakers een groot probleem is. Tijd om de jeugd aan te spreken via een weg die voor hen bekend is, namelijk het live streamen van video’s.  Horlogemaker Kalle Slaap is voor dit project een samenwerkingsverband aangegaan met mediaman Timon del Monte Lyon van Appseven. Timon heeft jarenlange ervaring in de mediawereld, in verschillende functies bij De Wereld Draait Door en vele andere programma’s en als pionier in live streaming via de Twitch app.

‘Streaming’ is het live uitzenden van gebeurtenissen zonder montage achteraf. Erg spannend want er kan van alles gebeuren!

Via de nieuwste technieken kunnen Kalle en Timon het ambacht van uurwerkhersteller perfect in beeld krijgen. Mensen aan de andere kant van de wereld kunnen live meekijken door Kalle zijn microscoop, terwijl hij aan het werk is aan de mooiste uurwerken.

“Kennis moet gedeeld worden om de toekomst van dit prachtige vak veilig te kunnen stellen.” – Kalle

24 uur leven en werken als horlogemakers in 1895

Om inzicht te geven in de rijke historie van het horlogemakervak, gaat Kalle samen met een groep collega’s 24 uur leven en werken als victoriaanse horlogemakers. Ze gaan onderdelen zelf maken op de traditionele manier met originele machines uit de 19de eeuw bij het licht van olielampen. Dit alles zal online uitgezonden worden met behulp van zes camera’s via de Twitch app.

Wat gaan ze live vanaf nul zelf maken met 19de -eeuwse machines:

  • Een wijzerplaat maken voor een zakhorloge (guillocheren);
  • Een opwindstift maken op een met de hand aangedreven draaibank;
  • Een balans-as maken op een met de hand aangedreven draaibank;
  • Het blauwen van schroeven;
  • Het reviseren van verschillende soorten zakhorloges.

Volg het live op de smartphone, tablet of computer, of kom de horlogemakers een hart onder de riem steken bij het atelier op Noordeinde 16 in Grootschermer.

Meer informatie

Op zaterdag 26 mei om 20:00 gaat de groep Nederlandse horlogemakers van start om 24 uur lang een inzicht te geven in de oude manier van werken. Klik hier om de video te bekijken op 26 mei.

www.twitch.tv/chr0n0glide
www.horlogemakeronline.nl
www.Appseven.nl

Gepubliceerd op: 24-05-2018

Reacties

Comments